Simvastatine 40 mg

Simvastatinetabletten worden geproduceerd in een scala aan doseringen, van 5 mg tot 80 mg. De meest voorgeschreven dosering is echter simvastatine 40 mg per dag. Dit wordt voorgeschreven bij patiënten die al lijden aan een hoog cholesterolgehalte, of als preventieve maatregel.

Waarom simvastatine

Simvastatine is lang niet het enige medicijn dat het cholesterolgehalte verlaagt, maar wel verreweg het meest voorgeschreven medicijn. Er is tegenwoordig erg veel bekend over de werking en mogelijke bijwerkingen van simvastatine. Dit betekent dat men een hoge mate van controle heeft over het medicijn en met een redelijke zekerheid kan bepalen wat voor dosering er maximaal gebruikt kan worden per situatie. Pas wanneer simvastatine niet goed werkt, of zorgt voor te ernstige bijwerkingen, wordt er de overstap gemaakt naar andere statines, vaak pravastatine. Dit wil niet zeggen dat deze medicijnen onveilig zijn, maar wel dat er wat minder over bekend is dan simvastatine.

Diabetes mellitus

We kennen diabetes vooral als ziekte waarbij het lichaam geen insuline maakt, of ongevoelig is voor insuline. Als gevolg hiervan stijgt de bloedsuikerspiegel tot gevaarlijke hoogten zonder behandeling. Bij diabetes mellitus blijven er echter ook meer vetten achter in het bloed. De opname hiervan door vetweefsel wordt ook gereguleerd door insuline. Omdat cholesterol meestal in complex met deze vetten zit, kan er ook een hoog cholesterolgehalte, oftewel hypercholesterolemie. Daarom wordt er bij diabetes vaak simvastatine voorgeschreven om dit te voorkomen of te verhelpen. De meest gebruikte begindosering is 40 mg simvastatine, maar ligt soms ook iets lager, rond de 20 mg.

Hypercholesterolemie

Een hoog cholesterolgehalte, oftewel hypercholesterolemie, kan allerlei klachten veroorzaken voor de patiënt, waaronder atherosclerose. Hypercholesterolemie kan vele oorzaken hebben, waaronder bovengenoemde diabetes mellitus. Hypercholesterolemie kan ook in meer of mindere mate erfelijk zijn. Hierdoor kunnen patiënten ondanks een gezonde levensstijl en jonge leeftijd toch te maken krijgen met een hoog cholesterolgehalte. Voor alle patiënten met hypercholesterolemie kan simvastatine worden voorgeschreven. Dit gebeurt wanneer de arts van mening is dat de huidige cholesterolgehaltes op den duur schadelijk zullen zijn. De begindosering ligt meestal tussen de 20 mg en 40 mg simvastatine.

Enkel bij ernstige hypercholesterolemie wordt de dosering opgeschroefd tot soms wel 80 mg simvastatine per dag. De risico’s op bijwerkingen zijn hierbij relatief groot, waardoor artsen voorzichtig zijn met dergelijke doseringen.