Simvastatine bijwerkingen

Net als alle medicijnen kan ook simvastatine zorgen voor enkele bijwerkingen. Niet iedereen ervaart bijwerkingen en niet iedereen ervaart dezelfde bijwerkingen. Hieronder volgt een overzicht van de mogelijke bijwerkingen bij simvastatine gebruik.

Simvastatine bijwerkingen – zelden (bij 0,01% tot 0,1% van de gebruikers)

Maag- darmklachten: Zeker in het begin van de gebruiksperiode kunnen deze klachten optreden. Het kan gaan om bijvoorbeeld buikpijn, maagkramp, obstipatie, winderigheid, braken en diarree. Het kan vaak helpen om de tabletten samen met wat voedsel in te nemen.
Hoofdpijn en duizeligheid
Anemie: Lees hier meer over op onze website over bloedarmoede.
Spierklachten: Zoals spierkrampen, spierpijn en soms andere spieraandoeningen. Neem bij ernstige klachten contact op met uw arts. Soms dient behandeling te worden stopgezet.

Simvastatine bijwerkingen – zeer zelden (bij minder dan 0,01% van de gebruikers)

Spierklachten: Naast de eerder genoemde spierklachten kunnen er ook ernstigere spierklachten optreden. Dit treed in de meeste gevallen op bij langdurig gebruik. Symptomen hiervan zijn (ernstige) spierpijn, kramp, zwakheid, gewrichtspijn en spierafbraak.
Seksuele stoornissen: Waaronder een verlaagd libido en erectieproblemen.
Uitslag en jeuk: Soms kan er een uitslag op de huid ontstaan die jeuk veroorzaakt.
Haartuival
Lever- en alvleesklierklachten: Door gebruik van simvastatine is het mogelijk dat er problemen optreden met de lever en alvleesklier. Dit kunnen lichte problemen zijn die geen symptomen opleveren, of ernstigere klachten. U herkent dergelijke problemen aan acute buikpijn, geel verkleurd oogwit, verkleurde urine, vermoeidheid, keelpijn en koorts. Neem direct contact op met uw behandelend arts als u lever- en/of alvleesklierproblemen vermoedt.
Overgevoeligheid voor simvastatine: In feite een allergische reactie. U merkt dit aan zwellingen in het aangezicht, een dikkere tong en/of keel en benauwdheid. Neem bij dergelijke klachten wederom direct contact op met uw arts. Het medicijn is bij overgevoeligheid in de toekomst niet meer geschikt voor gebruik.